top of page

Jak ukončit topnou sezónu?

Zima pomalu končí, tedy kalendářně již skončila dříve, ale teploty tomu úplně neodpovídaly. Teprve tenhle víkend se ozvalo jaro v plné síle. Je tedy načase řešit, jak ukončit topnou sezónu. Ti, kteří používají zdroje tepla i pro ohřev teplé užitkové vody toto neřeší, kotel zůstane nadále v provozu, akorát se vypne požadavek na topení, a to většinou na prostorovém regulátoru.

Pro majitele tepelných čerpadel a plynvých kotlů je to jednoduché, stačí vypnout opět požadevek na vytápění a čerpadlo přestane vytápět. Pokud nepoužíváte tepelné čerpadlo pro ohřev TUV, tak je určitě nevypínejte z elektřiny, většinou mají tyto zařízení různá nastavení pro protočení čerpadel, aby stojící zařízení a hlavně čerpadla a ventily s elektrickými pohobny v něm "nezatuhla". V rodinných domcích zatím legislativa nenařizuje pravidelné kontroly tepelných čerpadel. Tedy pak už záleží na každém, zda nechá zařízení zkontrolovat autorizovaným technikem. Toto se ale doporučuje, protože například kondenzační kotle potřebují vyčištění tepelného vyměníku na straně spalin, a dále technik by i u tepelných čerpadel měl zkotrolovat další věci s vytápěním související, například tlak v expanzní nádobě, vyčistit filtry, magnetické odlučovače, zukontrolovat kvalitu topné vody a další. Velkým plusem je pak to, že na podzim můžete začit topit, aniž byste řešili to, že zařízení celý rok nikdo nekontroloval. A je také zřejmé,že čekací doba a u některých firem i cena jsou na konci sezóny přiznivější, než na podzim.

Pro majitele kotlů na tuhá paliva s přechodem na netopnou sezónu je potřeba zdůraznit, že nestačí jen nechat vyhasnout. Většina těchto instalací přejde na léto na ohřev TUV elektřinou, a kotel tedy úplně odstaví. V tom případě je potřeba kotel důkladně vyčistit. Kotle jsou většinou vyrobeny z ocelového plechu, a v drtivé většině končí životnost kotle právě na prorezivění těchto plechů. V nevyčištěném kotli, v nánosech sazí a dehtu, které se neodstraní se právě přes léto drží poměrně velká vlhkost. Je tedy zřejmé, že po skončení topné sezóny je potřeba provést čištění důkladnější, než v průběhu topení. Prodloužíte tím životnost svého kotle.

Nezapomeňte, že každý spotřebič s odtahem spalin potřebuje pravidelnou kontrolu dle vyhlášky 34/2016 Sb. Jarní a letní měsíce jsou vhodné právě i z kapacitních důvodů pro zajištění kontrol.

Co všechno by měla zahrnovat kontrola spotřebiče, spalinové cesty? Sledujte náš blog.


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page